Western Riding Achterhoek                                Laja Schuurs

Enjoy Western Riding. Enjoy SWRA.   Stichting Western Riding Achterhoek

Western Riding

  Home

  Trainster

  Lessen / Training / Demo

  Paarden

  Accommodatie

  Wat is
  Western Riding?

  Voor bedrijven

  Stichting

  ContactUw bedrijfsadvertentie
of -logo op deze site?
Neem dan even contact met ons op: info.swra@gmail.com 

Sponsers van de SWRA Achterhoek Trophey waren: Univé Oost ; unive ;  Paard en Naald ; Texas Jack ;  't ruiterparadijs ; Welkooop Silvolde ; Subli ; For Farmers ; Apotheek Wehl & Kilder ; Lundia Varseveld ; Van Campen Bouwgroep Zelhem

 

Dit onderdeel van onze site is nog onder constructie ! Dat zal ook zo blijven.

Er zijn veel mensen die zich afvragen wat western riding is. Western riding, westernriding en western rijden zijn termen die je tegen kan komen, maar alle drie hetzelfde zijn. Officieel, in correct Engels (eigenlijk Amerikaans) is het western riding (los van elkaar). Op deze pagina staat informatie om een eerste indruk op te doen. Ook zullen kort de verschillende disciplines toegelicht worden.

Western riding tegenover Klassieke dressuur.
Tussen de klassieke dressuur en western riding zijn er verschillende overeenkomsten, maar ook heel veel verschillen. Bij de klassieke dressuur wil men graag een opgerichte houding van het paard en vering in de beweging. Het paard moet daarbij het meeste gewicht op de achterhand dragen. Bij de western wil men geen opgerichte houding, maar moet het paard van het hoofd tot aan de staart in een boog-vorm lopen. Hierdoor draagt het paard het gewicht gelijk verdeeld over alle vier de benen. Daarnaast moet het paard op deze manier zijn rugspieren gebruiken om de ruiter te dragen. Een rug in een boogvorm is sterker dan een rug die helemaal recht is. (Dat is ook de reden waarom er veel bruggen zijn gebouwd met een boogvorm. Het draagvermogen is daardoor groter.) Omdat er bij de western geen oprichting gevraagd wordt aan het paard, zijn de gangen vlakker. Dat is wel zo fijn voor het doel waarvoor deze paarden oorspronkelijk gebruikt werden: lange dagen in het zadel voor het werk op de ranch en het drijven van vee op de prairie. Dan wil je echt niet op een paard zitten dat opgericht loopt en veert in de beweging (schwung). De reden dat men bij de klassieke dressuur wel die oprichting (en vering / schwung) wil zien, is omdat de klassieke dressuur oorspronkelijk van de cavalerie afstamt. Een opgericht paard ziet er veel imposanter uit en maakt op de meeste mensen een grote indruk. Nadeel hiervan is dat het paard door de ruiter in zekere mate wordt beperkt. Omdat grote paarden imposanter zijn dan wat kleinere paarden, zie je bij de klassieke dressuur meestal paarden van een groot formaat. Voor de western is een groot paard niet handig. Een wat kleiner type paard kan je makkelijker op en af stappen, een kleiner paard is wendbaarder (erg handig bij werken met koeien), het beenwerk is steviger omdat een westernpaard compacter is. Hierdoor kan een westernpaard ook makkelijker draaibewegingen maken dan een groot paard. Een groot paard is daarvoor te traag, omdat hij een logger / zwaarder lichaam heeft. Daarnaast komen bij een groot paard die dit soort bewegingen maakt, enorm veel krachten te staan op benen (met name op de gewrichten), wat sneller tot blessures leidt. Een ander verschil is dat men bij de klassieke dressuur de teugels en het bit gebruikt voor aanleuning om zo de oprichting te krijgen en om het paard te sturen. Bij de western wordt het paard gestuurd door de zit van de ruiter in het zadel. Een goed getraind westernpaard voelt perfect aan waar de ruiter naar kijkt en waar hij naar toe wil. De teugels worden voor het paard ter bevestiging gebruikt om te sturen. Door de linker- of rechterteugel tegen de hals aan te leggen, weet het paard waar het heen moet. Dit wordt neckreining genoemd. Bij een goed getraind westernpaard wordt geen aanleuning gebruikt. Het bit wordt alleen gebruikt als correctie-middel.

Hier onder een filmpje waarbij een westernruiter en een ruiter klassieke dressuur met hun paarden enkele soortgelijke oefeningen laten zien. De overeenkomsten en verschillen zijn goed te zien. Tegen het eind van het filmpje wisselen de ruiters van paard. Dan is voor diegene die er oog voor heeft ook goed te zien hoe de paarden op hun andere ruiter reageren.

 

 

Trail
De trail vindt zijn oorsprong in het werk op de ranch en het buitenrijden. Bij de trail wordt een parcours uitgelegd dat veel overeenkomsten heeft met wat je met het werk op een ranch of tijdens een buitenrit tegen zou kunnen komen. Er wordt niet gekeken naar tijd, maar naar de manier hoe jij met het paard het parcours aflegt. Het kan gebeuren dat je tijdens een buitenrit een smal kronkelpaadje in gaat dat dood loopt. Als je dan niet kan draaien, zal je te paard een stuk achteruit moeten kronkelen. Op een ranch zal je te paard door een hek moeten gaan, zonder dat het vee ontsnapt. Het paard moet dus de doorgang voor het vee versperren. Het paard moet de ruiter vertrouwen en over of door een (voor het paard) onbekend iets moeten lopen. Ook kan het gebeuren dat je over een smal bruggetje moet of dat je, terwijl je op het paard zit iets moet oppakken om te verplaatsen. Je kan stukken rots of boomwortels tegenkomen waar het paard overheen moet. Allemaal voorbeelden die bij de trail nagedaan worden. De boomwortels enzovoort zijn dan vervangen door balken, het paadje achteruit is een paadje met en weerskanten balken waar je binnenin moet blijven, er staat wel een echt hek waar je door heen moet, je moet over een stuk zeil stappen, het kan zijn dat je iets op moet pakken en ergens anders weer neer moet zetten. Dat alles te paard, zonder af te stappen. Hierbij is het belangrijk dat je elk been van het paard / elke pas die het paard maakt kan sturen.  

 

Western Horsemanship
De Western Horsemanship is een westernonderdeel dat van alle onderdelen nog het meest weg heeft van het uitoefenen van dressuurproeven. Het grote verschil is dat je niet op letters rijdt, omdat er pionnen gebruikt worden. Bij elke pion start een oefening. Er zijn in tegenstelling tot de dressuur, geen standaard voorgeschreven proeven, maar er zijn wel regels waaraan de proeven moeten voldoen. Bij elke wedstrijd krijg je dan ook een andere proef, die voldoet aan de standaard-eisen. Het gaat er vooral om dat je laat zien hoe goed jij je paard hebt getraind. Het gaat dus vooral om de rijtechniek van de ruiter. Een voorbeeld van wat gevraagd kan worden tijdens een wedstrijd: Je gaat in stap naar de eerste pion. Daar stop je en groet je de jury. Van pion 1 naar 2 ga je in stap, bij pion 2 draaf je aan en maak je een cirkel (volte) naar links, gevolgd door een kleine volte naar rechts. Van pion 2 naar 3 ga je in door in draf, bij pion 3 maak je een grote cirkel in de rechtergalop, bij pion 3 een galopwissel en een kleine cirkel in de linkergalop. Van pion 3 naar 4 in jog (="draf"). Bij pion 4 stoppen en 4 stappen achterwaarts. Vervolgens groet je af naar de jury. Het komt heel exact dat je precies bij elke pion doet wat er gevraagd wordt. Een meter te vroeg of te laat, maakt al heel veel uit. Dit lijkt misschien een korte, simpele proef, maar de jury kan wel feilloos alle foutjes er uit pikken.

     

Reining
De reining staat bij veel mensen die iets van western riding af weten, bekend als een spectaculair iets. Ergens hebben ze daarin ook wel gelijk. Bij de reining gaat het vooral om de galop, snelheidscontrole in galop, galopwissels, de spin (een soort van snelle wending om de achterhand), de rollback, de rundown en de sliding stop. Bij de reining worden grote cirkels in snelle galop gereden, kleinere cirkels in een langzamere galop. Van cirkels linksom moet het paard cirkels rechtsom galopperen (of andersom), waarbij het een vliegende galopwissel moet laten zien. Ook wordt in elke proef een spin linksom en een spin rechtsom gevraagd. Meestal aan het einde van de proef worden rundowns, sliding stops, en rollbacks gevraagd. Bij een rundown versnelt het paard in de galop. Vervolgens maakt het een sliding stop: de achterbenen zetten zich schrap naar voren om te stoppen, terwijl de voorbenen nog door blijven lopen. Voor het maken van de spectaculaire sliding stops zijn speciale hoefijzers nodig. Zonder deze ijzers, worden de gewrichten van het paard te veel belast.

 

 

Western Pleasure
Bij de Western Pleasure moet je als ruiter eigenlijk laten zien hoe plezierig het is om op jouw paard te rijden. Het paard moet super-beheerst en zo vlak mogelijk lopen in alle gangen. Dat met een losse teugel. Er zijn op dit moment relatief weinig mannen die meedoen aan deze discipline. Het gaat er om dat je je paard, maar ook een beetje jezelf showt. Het is momentel de trend om mooie show-kleding te dagen en er samen met je paard gelikt uit te zien. Ook de zadels worden vaak opgesierd met zilver-beslag. Zonder al die mooie kleding en het zilver-beslag kom je er ook wel, want je moet immers laten zien hoe geweldig jouw paard is.

 

 

 

Ranch Pleasure
(Bron van dit stukje tekst: www.westerntoday.nl)
De Ranch Pleasure klasse is ontwikkeld om de beweging en veelzijdigheid te demonstreren van "ranch style" horses, oftewel paarden die gebruikt worden voor het dagelijkse werk op de ranch. Elke combinatie betreed individueel de ring en toont aan de hand van het rijden van een vooraf vastgestelde proef hun kunnen.

Een Ranch Pleasure proef bestaat uit voorgeschreven gangen; walk, trot, extended trot, lope en canter, samen met 3 tot 5 optionele manoeuvres. Dit kunnen zijn: sidepass, leadchange, spins, over balken gaan, of elke andere redelijke ranch manoeuvre.

Het is Ranch Pleasure, dus de paarden dienen in een meer voorwaartse stijl te gaan dan het typische Pleasure paard. De combinatie zal worden beoordeeld op beweging (wat inhoud; kadans en ritme van de gangen) en op soepelheid en consistentie in de uitvoering, samen met de uitvoering van de optionele manoeuvres.

Ranch Pleasure is perfect voor de allround combinatie of ruiters met een reined cowhorse paard. Het is namelijk een combinatie van reining, trail en pleasure. Zoals vanouds is dit een typisch onderdeel waar de echte allrounder goed uit de voeten kan.

Ranch Horse Pleasure telt mee voor het Allround. Wanneer het paard in de Ranch Horse Pleasure wordt geshowd mag het niet ook in de Western Pleasure geshowd worden. De echte (ouderwetse) Allrounder komt in de zeer gespecialiseerde Western Pleasure klassen eigenlijk niet meer goed mee. Door dit onderdeel te starten ipv de Western Pleasure en de gebruikelijke andere klassen doet dit paard van het meer ouderwetse type weer vol mee voor het Allround!
###### filmpje Ranch Pleasure #############

 

Western Riding
 
### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###

 

Versatile Horse / Super Horse
 
### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###

 

 

Ranch Trail
 
### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###
 

 

Werken met vee
Sommige paarden zijn van nature op andere kudde-dieren (zoals koeien) gefocust. Hier een filmpje van een paard dat van nature koeien gefocust is. Dit wordt cowsense genoemd.

 
In Nederland zijn er 4 western-onderdelen waarbij met vee wordt gewerkt: Teampenning, Cattle Penning, Cutting en Working Cowhorse. ### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###
 

 • Teampenning
  ### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###
   
 • Cattle penning  
  ### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###
   
 • Cutting
  ### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###

  ### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###
   
 • Working Cowhorse
  ### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###

   

 

 

In Hand Trail
### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ### 

Showmanship at Halter
### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###

 

 

Halter
###Showonderdeel waarbij je eigenlijk je raszuivere paard laat keuren ### tekst ### uitleg ### voorbeeld-filmpje ###

 

Hunter
### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###
 

 • Hunter over Fences
  ### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###

        

 

 • Hunter Under The Saddle
  ### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ### 

 • Hunter Hack
  ### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg


 


Freestyle
### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###

 

 

Snelheidsonderdelen: Barrelrace en Pole Bending
### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###

   • Barrelrace
    ### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###

     
   • Pole Bending
    ### tekst ### uitleg ### tekst ### uitleg ###